Selçuk Bayraktar: Türkiye, Dünya SİHA Pazarının Yüzde 65'ini Kontrol Ediyor

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO 2024’te yaptığı konuşmada Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemelerine dikkat çekti.

Selçuk Bayraktar: Türkiye, Dünya SİHA Pazarının Yüzde 65'ini Kontrol Ediyor

HABER/ GÖKCAN ÖZKAN

Bayraktar, "Roketsan’ın geliştirdiği mühimmatları temin edemezken, bugün dünya SİHA pazarının yüzde 65’inin Türkiye’nin elinde olduğunu" vurguladı.

Bayraktar, KIZILELMA'nın seri üretim sürecinin devam ettiğini belirterek, 2025 yılı itibarıyla 10'dan fazla KIZILELMA üretmeyi planladıklarını ifade etti. “Karaları korumak için Mavi Vatan’a hâkim olmak, her iki alanı koruyabilmek için gökyüzüne hâkim olmak gerekir. Gökleri savunmak için ise uzayda varlık göstermemiz şart” dedi.

Baykar’ın İHA üretim sürecine de değinen Bayraktar, Türkiye’nin savunma sanayisinde yüzde 85 oranında yurt dışına bağımlı olduğunu, ancak gelinen noktada Bayraktar TB2 ve AKINCI’nın yerlilik oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını aktardı. "Daha önce Roketsan’ın geliştirdiği mühimmatları dahi tedarik edemiyorduk. Ancak şimdi bu alan Türkiye’nin kontrolünde," şeklinde konuştu.

Uzay Vizyonu ve Yeni Projeler

Bayraktar, KIZILELMA’nın gelişiminin yanı sıra Fergani adlı girişimle de küresel konumlama sistemleri ve yörünge transfer araçları üzerine çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerinde çalışmalarının sürdüğünü duyurdu ve ilk test roketinin 2026’da fırlatılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Yapay Zeka ve Uçuş Güvenliği

Bayraktar, yapay zekanın hayatın her alanında yer aldığını ve Baykar’ın insansız hava araçlarında bu teknolojiyi kullanarak uçuş emniyetini artırmayı hedeflediğini belirtti. Geliştirdikleri sistemlerin durumsal farkındalık, ileri düzey planlama ve uçuş güvenliği gibi alanlara odaklandığını ifade etti.

"Yapay zeka ile silah ve hedefleme sistemlerini otomatikleştirmek istemiyoruz; insanı her zaman sürecin içinde tutmayı amaçlıyoruz" dedi. Bayraktar, yapay zekanın geliştirilmesinin bazı etik sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, "Makineler akıllanıp insanları yok edecek mi?" sorusunun büyük bir tartışma konusu olduğunu kaydetti.

Yeni Teknolojilerle Medeniyetin Yeniden İnşası

Bayraktar, T3 AI adında yeni bir projenin başlatıldığını duyurarak, Türkçe dil modelinin geliştirilmekte olduğunu belirtti. "Geliştirdiğimiz akıllı robotlar ve elektronik cihazlar, insanın doğal dilini anlayarak daha etkileşimli hale gelecek" dedi.

Son olarak, Bayraktar, "Dünyanın yeniden doğması için medeniyet değerleriyle yeni teknolojiler inşa etmek gerekiyor. Geçmişte yaşanan güç savaşları, insanlık için kayıplara yol açtı. Bizler yeni bir dünya inşa etmeliyiz" ifadelerini kullandı.