Cezaevlerinde Sağlık Hizmetleri TBMM Gündeminde: AK Parti ve CHP'den 'Hasta Hakları' Tartışması

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda ceza infaz kurumlarındaki mevcut sağlık hizmetleri üzerine bir toplantı gerçekleştirildi. Komisyona katılan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hükümlü ve tutuklulardan bahsederken, gerek AK Parti gerekse CHP ve DEM Partili üyeler arasında "tutuklu" ve "tutsak" sözcüklerinin kullanımı konusunda tartışmalar çıktı.

Cezaevlerinde Sağlık Hizmetleri TBMM Gündeminde: AK Parti ve CHP'den 'Hasta Hakları' Tartışması

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, özellikle uzun süren toplantıda, hükümlü ve tutuklulara sağlanan sağlık hizmetlerine yönelik detaylı bilgiler sunarak, nüfusu binin altındaki cezaevlerinde aile hekimleri tarafından belirli zamanlarda sağlık hizmeti sunulduğunu ifade ettiler. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Toplum Sağlığı Hizmetleri ve Eğitim Dairesi Başkanı Aslıhan Külekçi Uğur, ceza ve çocuk ıslahevi gibi kurumlarda sağlık hizmetlerinin çift kat uygulandığını belirtti.





 Komisyon Bağımsız Üyesi Tanal ve CHP'li Bingöl'den Cevaplar
Hükümlülerin sağlık problemlerine dair sorunların tartışıldığı toplantıda, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, sağlıkta yaşanan ihlallerin endişe verici boyutta olduğunu belirterek, cezaevlerinde sağlık hizmetlerinin vatandaşların eriştiği hizmetlerden daha kötü olduğunu öne sürdü. Komisyon bağımsız üyesi Mahmut Tanal ise Adli Tıp Kurumu'nda yaşanan gecikmeler ve cezaevlerindeki hijyen koşullarını eleştirdi.





'Tutuklu' ve 'Tutsak' Üzerinden Tartışma
DEM Parti Van Milletvekili Zülkür Uçar'ın "tutsak" kelimesi kullanmasına, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım tepki göstererek, CHP'li üyelere ve HDP'ye eleştiride bulundu. Toplantıda Komisyon Başkanı Derya Yanık ile CHP Grup Başkanvekili Murat Emir arasında da usul üzerinden tartışma yaşandı.





Komisyon Başkanı Yanık Konuk Konuşmacıları Reddetti

Komisyon toplantısına CHP ve DEM Partili üyelerin daveti üzerine katılan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya söz verilmesi talebi, Komisyon Başkanı Derya Yanık tarafından reddedildi.





Bu yaşananlar sonrasında Sağlık Bakan Yardımcısı Tolunay, milletvekillerinin sorularını cevaplamaya devam etti.