Hatay'da 51 Kişiye Mezar Olan Apartmanın Müteahhidi Tahliye Talep Etti

Hatay'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 51 kişinin yaşamını yitirdiği Cemil Çapar Apartmanı davasının ikinci duruşmasında, apartmanın müteahhidi Mehmet Özkan tahliyesini talep etti. Özkan, “Teslim etmem gereken devlet ihale işleri ve TOKİ işim var, tahliyemi talep ediyorum” dedi. Ancak mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Eylül 2024’e erteledi.

 Hatay'da 51 Kişiye Mezar Olan Apartmanın Müteahhidi Tahliye Talep Etti

Hatay’ın Antakya ilçesinde görülen davada, sanıklar arasında apartmanın müteahhidi Mehmet Özkan ve şantiye şefi de yer aldı. Özkan, SEGBİS aracılığıyla yaptığı savunmasında tahliyesini talep etti. Ancak depremde yakınlarını kaybeden aileler, sanıkların en ağır cezayı almalarını istedi. Aileler, apartmanın altındaki marketin kolonları kestiğini de iddia etti.

Mahkemenin Kararı ve Avukatın Değerlendirmesi

Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Eylül 2024’e erteledi. Duruşmayı değerlendiren avukat Seher Eriş, “Bunca yıkımın, ölümün üstüne TOKİ’ler kimlere yaptırılıyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Eriş, 6 Şubat depremlerinde Antakya’da 51 kişinin hayatını kaybettiği Cemil Çapar Apartmanı’nın 8 saniyede yıkıldığını ve yangın çıktığını belirtti. Bilirkişi raporlarına göre, binanın malzeme kalitesi yetersizliği ve yapım aşamasında donatı detaylandırılması yetersizliğinden dolayı müteahhit asli kusurlu bulundu. Eriş, Mehmet Özkan’ın devlet ihale işleri ve TOKİ işi olduğundan bahisle tahliye talep ettiğini ancak mahkemenin tutukluluğun devamına karar verdiğini söyledi.

Adalet Peşinde Aileleri Platformu’nun Açıklaması

Adalet Peşinde Aileleri Platformu, olayın TOKİ projeleri ve benzeri büyük inşaat projelerinde daha sıkı denetim ve kalite kontrol mekanizmalarının gerekliliğini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Platform, yaşanan büyük yıkım ve can kayıplarının, inşaat sektöründe güvenlik ve kalite standartlarının önemini ortaya koyduğunu belirtti. Hukuki sürecin titizlikle yürütülmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.