Zafer Partisi'nden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e Sert Eleştiri

Zafer Partisi Kalkınma Politikaları Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uzun vadeli borçlanma açıklamasına yanıt verdi. Alagöz, Bakan Şimşek’in 3,8 milyar dolar tutarındaki ucuz ve uzun vadeli deprem borçlanmasını eleştirerek, hükümetin bütçedeki tasarruf olanaklarını değerlendirmediğini savundu.

Zafer Partisi'nden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e Sert Eleştiri

Prof. Dr. Mehmet Alagöz, “Bakan Şimşek, 3,8 milyar dolarlık borçlanmayı mutlulukla paylaştı. Ancak, bütçeden milyarlarca dolarlık tasarruf yaparak hem deprem bölgesini hem de Türk halkının ekonomik sorunlarını çözmek mümkünken, bu tasarruflar yapılmıyor,” dedi.

Alagöz, 1999 Depremi sonrası toplanan ve hala devam eden vergilere dikkat çekerek, “Deprem için toplanan bu paralar nerelere harcandı? Yeni borçlanmaya gerek yok, sadece yurtiçinde ve yurtdışındaki yabancılara her yıl harcanan yaklaşık 18 milyar dolarlık (yaklaşık 600 milyar TL) bütçeyi tasarruf etseniz, 150 m2 büyüklüğünde 233.766 konut yapılabilir. Ayrıca, bütçeden her yıl kar garantili anlaşmalara harcanan yaklaşık 5 milyar dolar veya siyasi partilere ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara 2024 bütçesinden ayırdığınız 8 milyar dolar tasarruf edilse, deprem bölgesinin tüm sorunları finanse edilebilir,” dedi.

“Deprem bölgesinde bitirilemeyen konutlar, altyapı ve üstyapı projeleri tamamlanabilir ve hatta bu konutlar Türk halkına bedava verilebilirdi. Hükümetin amacı ‘üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir’,” diye ekledi