Taliha Taş: ''12 Yaşında Evlendirildim. Evlendiğimde Eşime On Beş Gün Abi dedim''

Merhaba sevgili Arka Haber okurları, Toplumumuzun kanayan yarası olan çocuk gelinlerimizin hikayelerini, onların yaşadığı zorlukları ve hayata tutunma mücadelelerini sizlere aktarmak amacıyla hazırladığımız röportaj serimize hoş geldiniz. Arka Haber olarak, gazeteci ve TV yapımcısı Nilgün Ege'nin hazırlayıp sunduğu bu özel serimizde, küçük yaşta evlendirilen kız çocuklarımızın yaşadıklarını kendi ağızlarından dinleyeceğiz. Çocuk Gelinler röportaj serimizin ilk konuğu, MHP Maltepe İlçe Başkan Yardımcısı Taliha Taş. Kendisi, Nilgün Ege'nin sorularını yanıtladı ve bizlere kendi hayat hikayesini anlattı.

Taliha Taş: ''12 Yaşında Evlendirildim. Evlendiğimde Eşime On Beş Gün Abi dedim''

ARKA HABER (GÖRÜNTÜLÜ RÖPORTAJ)

Hayat Mücadelesinde Yılın Annesi ve Kadını: Taliha Taş'ın İlham Veren Öyküsü

RÖPORTAJ: NİLGÜN EGE


Nilgün Ege : Sevgili Taliha Hanım, hoş geldiniz. 12 Yaşında evlendirilmiş çocuk gelin olarak öncelikle sizi tanıyarak başlayalım.

Taliha Taş: Hoş bulduk Nilgün Hanım, teşekkür ederim. Evet, maalesef 12 yaşında evlendirildim. Çocuk yaşta büyük acılar yaşadım. İstanbul'da doğup büyüdüm. Babam esnaftı ve beni yanından hiç ayırmazdı. Ancak onun vefatından sonra hayatım tamamen değişti.

 Aslında çocukken kırsal kesimde büyümedim. İstanbul'da doğdum ve büyüdüm. 11 yaşındayken babam vefat etti. Annemi ise 1 yaşında kaybettim. Babam esnaftı, çok şımarık ve korunaklı büyüdüm. Babam beni kahvehaneye götürürdü, ocaklarda büyüdüm diyebilirim. Ablam ise Malatya'da yaşıyordu. Malatya'nın ileri gelenlerindendi. Çocuğu yoktu ve ben hassas ve duygusal bir çocuktum. Ezilmemem için beni yanına aldı. Ablamın eşi de hasta olduğu için dükkân işlerinde yardımcı oluyordum. Okula da gidiyordum.11,12 Yaşlarındaydım ama göze gelen bir kızdım. Bu arada çocuk olmama rağmen evlenmek isteyen çok oldu. Eniştem hasta olduğu için ablam dükkâna işçi tutuyor ama işçiler sürekli kasadan hırsızlık yapıyordu. Yine o zamanlar eşimin teyzesi beni görüyor ve eşime gösteriyor. Eşimde beni görüce nasıl olmuşsa bana âşık oluyor.

 Nilgün Ege: Aranızda kaç yaş var?

Taliha Taş: 12 Yaş var. Eşim 24 yaşındaydı üniversite mezunuydu altı ay istediler beni ablamlar yaşım küçük diye vermek istemediler ama eşim peşimi bırakmayınca eniştem ‘’madem kızımızı seviyor bizim de çocuğumuz yok en azından bizim de bir oğlumuz olur ve işin başına geçer’’ düşüncesiyle evlendirildim.

Nilgün Ege:12 yaşındayken evlendirildiniz. Bu kararı nasıl karşıladınız?

Taliha Taş: Çok zor bir süreçti. Çok ağladım. Aslında çocukluktan çıkmadan evlendirildim. Dışarıda çocuklarla oyun oynayan bir çocuktum. Henüz oyun oynayacak yaştayken evlendim.. Aramızda 12 yaş fark vardı ve evlendiğimde ben eşime 15 gün abi dedim. Ablam beni evlendirirken çok düşündü, ama o dönemki şartlar nedeniyle böyle bir karar verdi.


Nilgün Ege: Çok zor bir süreç olmalı. Peki, 12 yaşında evlendikten sonra hayatınız nasıl değişti?

Taliha Taş: Evlendikten sonra çocukluğumdan koparıldım diyebilirim. Eşimle aramızda 12 yaş fark vardı ve ben hala çocuk yaşta oyun oynarken, birden kendimi bir evliliğin içinde buldum. Okulumu bırakmak zorunda kaldım, oysa okumayı çok seviyordum. Evliliğin ne olduğunu bile tam olarak anlamadan, çocuk yaşta büyük bir sorumluluğun altına girdim.

 Nilgün Ege: Evlendikten sonra hayatınız nasıl devam etti?

Taliha Taş: Evlendikten sonra hayatım tamamen değişti. Eşim beni çok sevdi, bana âşık olmuştu. Ancak ben daha çocuktum ve evliliğin ne demek olduğunu bile tam olarak anlamamıştım. Evlilikten sonra eşim okumama engel olmadı. Çok sosyal bir insandı ve benim de sosyal olmamı istiyordu. Bu süreçte dışarıdan ortaokulu bitirdim ve üniversite sınavlarına girdim. Üniversiteyi kazandım ve okudum. Bu süreçte eşim de bana destek oldu.

Nilgün Ege: Evlilik sürecinde zorluklar yaşadınız mı?

Taliha Taş: Evet, çok zorluklar yaşadım. Kayınvalidemle sorunlar yaşadım. Kayınvalidem ve kayınpederimle yaşadığım evde sıkıntılar oluyordu. Kayınpederim beni çok severdi ama kayınvalidem ile farklı sıkıntılar yaşardık. Çünkü çocuk yaşta bir gelindim ve onların beklentilerini karşılayacak olgunlukta değildim. Eşimle aramızda yaş farkı olduğu için farklı zorluklar yaşadık. Ancak tüm bu zorlukları aşarak eğitimime devam ettim ve çocuklarımı büyüttüm.

Nilgün Ege: Eğitim hayatınıza nasıl devam ettiniz?

Taliha Taş: Evlendikten sonra dışarıdan eğitimimi tamamladım. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirdim. Daha sonra üniversite sınavlarına girdim ve kazandım. Eşim okumama çok destek oldu. Üniversite yıllarımda eşim beni sürekli destekledi, hatta sınavlarım sırasında yanımda beklerdi.

Nilgün Ege: Peki, çocuklarınız bu süreçte size nasıl destek oldu?

Taliha Taş: Çocuklarım benim en büyük destekçilerim oldu. Üniversite okurken ablam oğluma baktı. Ben hem okudum hem çalıştım çalışırken ikinci üniversiteyi bitirdim. İki oğlum ve bir kızım var. Oğullarım şu anda başarılı iş adamları, kızım da çok başarılı bir kariyer yaptı. Onlar sayesinde hayatta birçok şeyi başardım. En büyük gururum çocuklarım oldu.

Nilgün Ege: Hayatınızdaki en büyük pişmanlık nedir?

Taliha Taş: Çocuk yaşta evlendirilmiş olmam. Okumak ve daha iyi bir kariyer yapmak isterdim. Ancak bu süreçte de birçok başarı elde ettim ve çocuklarımı en iyi şekilde yetiştirdim.


Nilgün Ege: Peki ya sosyal sorumluluk projeleri?

Taliha Taş: Ben Erzurum sevdalısı ve Erzurum’un gönüllü annesi olarak birçok öğrenciye yardım ediyorum. Her yıl öğrenci giydiriyorum. Ayrıca Erzurum'u tanıtmak için birçok projede yer aldım. Erzurum'a birçok kişiyi götürdüm ve oradaki kültürü tanıttım.

 Nilgün Ege: Aldığınız ödüller çok önemli. Bu ödüller size neler hissettirdi?

Taliha Taş: Bu ödüller benim için büyük bir onur. 2012 ve 1996 yıllarında aldığım ödüller bana büyük gurur verdi. Yılın Annesi ve Yılın Kadını ödüllerini almak, çocuklarıma ve gençlere örnek olabilmek benim için çok önemli. Toplumda kadınların ve annelerin ne kadar önemli olduğunu göstermek istedim.

Nilgün Ege: Peki, siyasi kariyeriniz nasıl başladı?

Taliha Taş: Çocukluğumdan beri ülkü ocaklarında büyümüş bir insan olarak, toplumda daha fazla insana yardım edebilmek ve onların sesi olabilmek için başladı. İnsanlara yardımcı olmayı, onların sorunlarını dinlemeyi her zaman çok sevdim. Siyasi kimliğim sayesinde birçok insana dokunabiliyorum.

Nilgün Ege: Son olarak, genç kızlara ve kadınlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Taliha Taş: Evet, genç kızlara ve kadınlara en büyük mesajım: asla pes etmesinler. Hayatta ne kadar zor durumlarla karşılaşırsanız karşılaşın, eğitimden ve kendinize olan inancınızdan asla vazgeçmeyin. Her zaman bir çıkış yolu vardır ve siz de o yoldan geçerek başarılı olabilirsiniz. Eğitim çok önemli, kendinizi geliştirin ve toplumda hak ettiğiniz yeri alın. Unutmayın ki, kadınlar güçlüdür ve dünyayı değiştirebilirler.

Nilgün Ege: Çok teşekkür ederiz, bu değerli hikayenizi bizimle paylaştığınız için.

Taliha Taş: Ben teşekkür ederim, bu fırsatı verdiğiniz için.