Ak Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Aday Adayı Dr.Mir Mehmet Öztürk; ''Yaşamı katleden imar en büyük sorun''

Yerel seçimlere adım adım yaklaştığımız şu günlerde, aday adayları ve sonrasında da adayları, beldelerine olan yaklaşımları ve projelerini size bu köşeden aktarmaya devam ediyoruz. Bugünkü konuğumuz, Büyükçekmece Ak Parti Aday Adayı Dr.Mir Mehmet Öztürk.

Ak Parti Büyükçekmece Belediye Başkan Aday Adayı Dr.Mir Mehmet Öztürk; ''Yaşamı katleden imar en büyük sorun''

Nilgün Ege: Seçilmeniz halinde belediye başkanlığınız sürecinde, Büyükçekmece'de yaşayan vatandaşlara neler vaat ediyorsunuz, projeleriniz nelerdir?

Mir Mehmet Öztürk;  Büyükçekmece, Avrupa Yakası'nın en büyük ilçelerinden biri konumunda. Boğaz’ın etrafında oluşan ilçelerden sonra Boğaz'ın en gözde ilçesi.  Bir tarafında deniz,  bir tarafında göl bulunan muazzam bir coğrafyaya sahip. Bu coğrafya 30 yıldır aynı kişi tarafından yönetiliyor. Bir değişim ve dönüşüm yok.  Ak Parti idareciliği Türkiye'ye çağ atlattı. Biz bu belediyecilikten hiç nasiplenemedik. İnşallah bu sene bu talihsiz durumu aşacağız.  Çünkü Ak Parti Belediyeciliği bir vizyon. Kendi kişisel becerilerimizle, mühendisliğimizle, mimarlığımızla da taçlandıracağız.

Hayatta kaldıktan sonra

estetik kaygı başlıyor

 

Nilgün Ege: Halen Büyükçekmece’den büyük problemi ne olarak görüyorsunuz?

Mir Mehmet Öztürk; En büyük problem kentsel dönüşümdür.  Bir önceki dönem meclis üyesi olduğumuz zamanda kentsel dönüşümle ilgili planlar yapmıştık. Kat artırımı ile kentsel dönüşüm planı oluşturuldu.  Fakat değişen ve dönüşen Türkiye'de artık bu kurtarmıyor. Büyükçekmece’de artık yeni bir tasarıma ihtiyaç var.

Öncelikle ada bazlı çalışmaların yapılması gerekir. Sosyal donatı alanlarıyla, kapalı otoparklar ve yaşam standartlarını yükseltecek yapılarla da tamamlanması gerekiyor. Vatandaş hayatta kalmak için binasını yenilemek istiyor. İhtiyaç yaşam döngüsü içinde yerini bulunca bu defa da estetiğe yöneliyorsunuz.  Tüm bunların yeniden planlanarak programlanması gerekir. Bunu biz yapacağız.

Depremin riski atlatıldıktan sonra Büyükçekmece’deki en büyük sorunlardan biri ulaşım problemidir.

E-5 Büyükçekmece'yi ikiye bölüyor ve Büyükçekmece’nin iki yakası bir araya gelmiyor. Dizdariye mahallesi diye bir yer var. Burada akşam saat 5’ten sonra yaşam yok. Ölü şehirden farksız. Işıklar olmasa sokaklar kapkaranlık, yürümeye imkân yok. Büyükçekmece için Avrupai bir kent diyorsunuz. İstanbul’un incisi olarak adlandırdığımız en güzel semtlerinden biri olarak kabul ediyorsunuz. Ama ışık görmeyen kendi kaderine terkedilmiş sokaklar ve hizmet görmeyen insanların çoğunlukta olduğu bir yönetim tarzı uyguluyorsunuz. Bu çehreyi değiştirmek istiyoruz…

Nilgün Ege: Bu yönde ilk hangi konuya el atacaksınız?

Mir Mehmet Öztürk; İlk yapacağımız eylem Londra Asfaltı ile ilgili bir çalışma yapmaktır. Alt ve üst geçitlerle belirli çevre yollarıyla yani basit dokunuşlarla konuyu halledebilmek mümkün. Örneğin TÜYAP Büyükçekmece sınırları içinde. Yılda milyona yakın ziyaretçi akınına uğruyoruz. Bir tanesinin Büyükçekmece’ye faydası olmuyor. Ya TÜYAP’ı aşağıya indireceğiz. Ya da Büyükçekmece’yi yukarı taşıyacağız. Bunun en önemli yollarından biri de metrobüstür. Son durak TÜYAP olduğu için insanlar bir anda tükeniyorlar. Biz E-5 üzerinden bir çalışma yapacağız. Bu uzun yıllardır, Büyükçekmece’nin programında olan birşey ama bir türlü hayata geçememiştir. Bunu hayata biz getireceğiz.

Yaşamı katleden imar

en büyük sorun

 

Nilgün Ege: Büyükçekmece’nin en önemli diğer sorunu da imar gibi duruyor…

Mir Mehmet Öztürk; Evet, haklısınız. Bizi Türkoba adında bir mahallemiz var. Bugün oraya esnaf ziyaretine gittik. İlk sorulan soru bu. “İmarı ne yapacaksınız’ diyorlar. Büyükçekmece’de belli adalarda 0.25 4 kat, bazılarında 0.35, 0,60…O kadar yan yana olup ta birbirinden bağımsız parseller var ki… Buraların yeniden planlanması gerekir.

Mimar Sinan bölgemizde 7 yıl önce kentsel tasarım projesi yapmıştık. Halen oranın 18’leri yapılmadı. Vatandaşımız bundan çok rahatsız ve mağdur. Bunu gidermemiz ve yaşam standartlarını artırmamız gerekir. Halen yaşam standardını artırmak o bölgeye kat vermek olarak algılanıyor. Hâlbuki asıl olan oranın kaldırabileceği imarı verip, sosyal donatı alanları yaratmaktır. Yaşam standardını yükseltemediğinizde oradaki yaşamı katletmiş olursunuz.

NİLGÜN EGE: Yani size göre Büyükçekmece’de çarpık kentleşme hayli fazla…

Mir Mehmet Öztürk; Ciddi manada çarpık kentleşme var. Ayrıca ciddi manada da çarpık bir oligarşi de var. Biz çözüm noktasında öncülük edeceğiz. Vatandaş bize emaneti verdiğinde gereğini yerine getireceğiz. Büyükçekmece geniş bir alan.  Celaliye’den Pınartepe’ye kadar, Ahmediye’den Mimarooba’ya kadar dört tarafın ayrı ayrı ele alınması gerekir.

Önemli konulardan biri de Büyükçekmece Gölü var. İçme suyu havzası olmasına rağmen göl kaynakları birçok yerde kurutulmuş. Doğal yaşam alanlarının birçoğu ihlal edilmiş.  Bir tarafta Tepecik imar yaklaşım alanı içinde olmasına karşılık imar verilmemiş ama diğer tarata Karaağaç’ta dibine kadar villalar yapılmış. Demek ki bu kararlar, arz ettiği öneme göre değil şartlara ve ekonomiye göre verilmiş. Bu ayrımı ortadan kaldıracağız. Düşük olanı yüksek olanın seviyesine çıkaracağız. Bunun için çaba sarf edeceğiz

Gençleri uyuşturucu

Batağından kurtaracağız

 

Nilgün Ege:  Boşanma ve kadın sorunu, İstanbul genelinde en fazla Büyükçekmece'de yaşanıyor. Bu alanda çok fazla şikâyet var.  Bu sorunu gidermek adına hangi projeleri yapmayı planlıyorsunuz?

Mir Mehmet Öztürk; Adli bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Çünkü Esenyurt Adliyesi de Büyükçekmece'de. Esenyurt İstanbul'un en kalabalık ilçesi.  Esenyurt, Beylikdüzü ekseni de burada çalıştığı için rakamlar abartılı görünüyor. Başlı başına Büyükçekmece'de bu kadar vaka olduğunu düşünmüyorum.

Nilgün Ege: Belediye ile yaptığımız görüşmelerde en fazla kadın şikâyetinin Büyükçekmece'den geldiğini söylediler...

Mir Mehmet Öztürk; Gece gündüz istenilen her saatte Büyükçekmece’nin herhangi bir sokağında bir kadın rahatlıkla gezebilir. Asayiş noktasında ben böyle bir sıkıntıya rastlamadım. Büyükçekmece yazlık bir mekân olduğu halde adli vakalara rastlamadım.  Çocuklarımızı uyuşturucu belasından alıkoyacak, spora ve eğitime yönlendirecek teşvik edici uygulamalarımız olacak. Okçuluk sporundan tutun da denizimizi iyi şekilde kullanacak yelken sporu gibi su sporlarına gençlerimizi yönlendireceğiz.

Büyükçekmece'de gençlerin ve sporcuların kullanımına açık olimpik bir havuz yok.

Nilgün Ege: Esenler ’de var ama…

Mir Mehmet Öztürk; Biz gençlerimizi Başakşehir, Esenyurt ve Esenlere gönderiyoruz. Ne kadar ayıp bir durum. Burnumuzun dibinde deniz var. Yazın denizden kışın havuzdan yararlanmamız ve bu alanda başarılı sporcular çıkarmalıyız.

Ayrıca Büyükçekmece’de kapalı pazar bile yok. Pazartesi günü yağmur yağdıysa, Tepecik'teki vatandaşlar pazara gidemiyor. Pazarcı ürün satamıyor.

İnsanların Mars gezegenine gittiği 21.yy'da siz vatandaşınıza kapalı pazar yeri yapmamışsınız. Bu durum 30 yıllık belediyesiniz. Bence belediyeciliğin doktor olmaktan çok kötü bir doktor olarak tanımlıyorum. Yarım doktor insanı candan eder, Bunlarda Büyükçekmece'yi candan etti.

Nilgün Ege: Sizin doktoranız doktoranızın konusu nedir?

Mir Mehmet Öztürk; Ben doktorayı uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi üzerine yaptım. Mühendislik eğitimimi pekiştirmek amacıyla... Ümit ediyorum ki, bunun pekiştirilmiş tarafı halka da yansıyacaktır.

Biz Büyükçekmece halkının menfaati olan her şeyin yanındayız. Zararına olan her şeyin de karşısında olan bir yaklaşım düsturu içinde hizmet sunacağız…

Nilgün Ege : Başarılar diliyoruz..

Mir Mehmet Öztürk; Çok teşekkür ederim.