Santa Maria Kilisesi'ne düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı, şüpheliler hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 349 yıla kadar hapis istendi

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırıya ilişkin 31'i tutuklu 42 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, saldırıyı düzenleyen şüpheliler hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 349 yıla kadar hapis istendi.

Santa Maria Kilisesi'ne düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı, şüpheliler hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 349 yıla kadar hapis istendi

Haber: Gaye Şeyma CAN

(İSTANBUL)- İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırıya ilişkin 31'i tutuklu 42 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, saldırıyı düzenleyen şüpheliler hakkında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 349 yıla kadar hapis istendi.

İstanbul Sarıyer'de 28 Ocak 2024'te meydana gelen saldırıda, pazar ayini sırasında Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde Tuncer Cihan’ın  ölümüne sebep olan IŞİD'li teröristlerden Tacikistan uyruklu Amirjon Kholiqov ve Rusya uyruklu David Tanduev ile onlarla bağlantılı oldukları değerlendirilen toplam 42 şüpheli hakkındaki soruşturma tamamlandı.

2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 349 yıl 6 ay hapis talebi 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede kilisenin rahibi Anton Bulai'nin de aralarında bulunduğu 11 kişi 'müşteki' olarak yer aldı. İddianamede, saldırıyı düzenleyen tutuklu şüpheliler David Tanduev ile Amirjon Kholiqov ile bu şüphelilerle bağlantılı oldukları belirlenen Edelkhan Inazhaev ile eşi Zharaidat Esmurzieva hakkında, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütü IŞİD'e üye olmak', Tuncer Cihan'a yönelik 'tasarlayarak kasten öldürme', 11 kişiye yönelik 'tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'ateşli silah ve mermi bulundurmak' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 218 yıl 7'şer aydan 349 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. 

20 şüpheli hakkında ise benzer suçlardan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 217 yıl 1'er aydan 345'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Şüpheli Inazhaev'in ayrıca 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 3 yıldan 7.6 yıla kadar; şüphelilerden 18'inin ise sadece 'silahlı terör örgütü IŞİD'e üye olmak' suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisleri istendi.