Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada ekonomi yönetimi ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Şimşek, Türkiye’nin makroekonomik istikrarı güçlendirme yolunda önemli mesafe kat ettiğini belirterek, uygulanan programların etkilerini ve 2025 yılı hedeflerini açıkladı.

Mehmet Şimşek: "Türk Lirasına Güveni Yeniden Kazandık"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada ekonomi yönetimi ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Şimşek, Türkiye’nin makroekonomik istikrarı güçlendirme yolunda önemli mesafe kat ettiğini belirterek, uygulanan programların etkilerini ve 2025 yılı hedeflerini açıkladı.


KKM Hızla Azalıyor, Zarar Yok

Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) hızla azaldığını ve bu süreçte herhangi bir zararın söz konusu olmadığını vurguladı. Şimşek, şu bilgileri paylaştı:

“Tam 68 haftadır KKM kesintisiz bir şekilde düşüyor. Geçen yıl 3,4 trilyon liraya ulaşan KKM stokunun bugün 1,2 trilyon liranın altına indiğini görüyoruz. 2024 yılında mevduat faizi ortalama yüzde 54,6 iken kur artışı bunun yarısı kadar bile değil. Bu nedenle devam eden KKM hesaplarından herhangi bir zarar söz konusu değildir.”


"Rezervler Güçlendi, Risk Primi Düştü"

Bakan Şimşek, uluslararası rezervlerin ve Türkiye’nin ekonomik istikrarının güçlendiğini belirtti. Şimşek, rezervlerdeki artış ve ülke risk primindeki düşüşe dikkat çekerek şunları söyledi:

“Brüt rezervlerimiz 98,5 milyar dolardan 159,4 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezervlerimiz ise 48,3 milyar dolara yükseldi. Ülke risk primimiz, son 1,5 yılda 450 baz puan azaldı. Bu, aynı dönemde gelişmekte olan ülkelerde yaşanan düşüşün on katından fazla. Bu başarı, ekonomi programımızın etkili bir şekilde uygulandığını gösteriyor.”


"Türk Lirasına Güveni Kazandırdık"

Ekonomi yönetiminin en önemli başarılarından birinin Türk lirasına yeniden güven kazandırmak olduğunu belirten Şimşek, şu verileri paylaştı:

“Program öncesinde TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 36 seviyesine kadar düşmüştü. Bugün bu oran yüzde 57’yi aştı. Ayrıca 10 yıl vadeli gösterge tahvilimizin maliyeti yüzde 10’un üzerindeyken, bugün yüzde 7 seviyelerine geriledi. Bu da Türkiye’nin dış kaynak maliyetinin yüzde 30 oranında düştüğünü gösteriyor.”


"Mali Disiplin Güçleniyor, Bütçe Açığı Azalıyor"

Bakan Şimşek, mali disiplini yeniden tesis etmek için alınan önlemlerle bütçe açığını önemli ölçüde azalttıklarını ifade etti:

“2023’te bütçe açığını milli gelire oranla yüzde 5,2 seviyesinde tuttuk. 2024’te bu oranı yüzde 4,9’a, 2025’te ise yüzde 3,1’e indirmeyi hedefliyoruz. Deprem yaralarını sarmak için 2,6 trilyon lira (75 milyar dolar) harcadık. Tüm bunlara rağmen bütçe dengelerini koruma yolunda önemli adımlar attık.”


"Enflasyonu Kalıcı Olarak Düşüreceğiz"

Enflasyonla mücadeleye de değinen Şimşek, dezenflasyon sürecinin başladığını ve fiyat istikrarını sağlamak için gereken zemini oluşturduklarını söyledi:

“Yıllık enflasyon, 2022 ve 2023 sonuna göre 18 puan, mayıs ayındaki zirve seviyesine göre ise 28 puan gerilemiş durumda. 2025 yılında bu eğilim devam edecek. Sürdürülebilir büyüme ve gelir dağılımındaki adaletsizliklerin giderilmesi için fiyat istikrarı temel önceliğimizdir.”


"Vergi Adaletini Güçlendiriyoruz"

Vergi politikalarında adaletin sağlanmasına vurgu yapan Şimşek, şunları kaydetti:

“Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alıyoruz. Asgari ücretten vergi almamamızın 2025 yılı maliyeti tam 853 milyar lira. Çiftçilerimiz için yem ve gübrede KDV’yi kaldırdık. Bu düzenlemenin maliyeti 114,5 milyar lira ama bu milletin çiftçisine helal olsun.”


2025 Hedefleri ve Küresel Beklentiler

Bakan Şimşek, 2025 yılında küresel koşulların Türkiye’nin ekonomik hedefleri açısından daha elverişli hale geleceğini belirterek şunları söyledi:

“Küresel faiz oranlarının düşmesi ve ticaret ortaklarımızın büyüme performansının artması bekleniyor. Bu gelişmeler, enflasyonla mücadelemizi ve ekonomik büyümemizi destekleyecek. Amacımız, sürdürülebilir, yüksek ve kapsayıcı büyümeyi sağlamak.”