İzmir’de Kadınlar Cinsel Taciz ve Cinayetlere Karşı Yürüdü

İzmir'de kadınlar, kadın cinayetlerine, cinsel tacizlere ve cezasızlığa karşı güçlü bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri ve Genç Feministler Federasyonu, yurttaşlarla birlikte düzenledikleri basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçtiler.

İzmir’de Kadınlar Cinsel Taciz ve Cinayetlere Karşı Yürüdü

HABER/ GÖKCAN ÖZKAN

Yürüyüş boyunca "Şiddet cezasız kalmayacak" ve "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganları atıldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir İl Temsilcisi Tülin Osmanoğulları, yaptığı açıklamada kadın cinayetlerinin münferit olaylar olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, "Bu ülkede her gün üç kadın vahşice öldürülüyor. Bu cinayetler, siyasi iktidarın aile odaklı politikalarının sonucudur" dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Kanun

Osmanoğulları, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmanın ve 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanmamasının kadın cinayetlerini artırdığını vurguladı. "Kadın cinayetlerini işleyenler, çocuk istismarında bulunanlar 'uyuşturucu kullanıyordu' gibi bahanelerle sorumluluktan kaçamaz" diyerek, güvenlik güçlerinin ve devletin bu konudaki sorumluluğunu dile getirdi.

İkbal isimli kadının defalarca şikayetçi olmasına rağmen korunamadığını belirten Osmanoğulları, "Koruma kararlarına rağmen öldürülen kadınlar hakkında ne zaman işlem yapılacak?" diye sordu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın başsağlığı ziyaretlerinin yetersiz olduğunu ifade etti.

Kadınların Güvensizliği ve Mücadele

Osmanoğulları, kadınların kendilerini güvende hissetmediğini ve kadın düşmanı politikaların yaşamlarının her alanında eşit ve özgür olmalarını engellediğini belirtti. Van'da kaybolan üniversite öğrencisi Rojin’in durumuna dikkat çekerek, benzer olayların önlenmesi için gerekli adımların atılmadığını vurguladı.

Kadınlar, öldürülen kadınların hesabını sormak için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti. Osmanoğulları, "Biz örgütlü kadınlar, adalet sağlanana kadar, tek bir kadın öldürülmeyene kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Genç Feministler Federasyonu’ndan Destek Mesajı

Genç Feministler Federasyonu da, "Tüm öldürülen kadınlar, çocuklar, hayvanlar için buradayız. Biz sokakları ve kampüsleri terk etmeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

İşçilere Destek Çağrısı

Yürüyüşün sona ermesinin ardından, katılımcılar Fernas Madencilik işçileriyle bir araya geldi. İşçilerin ücretlerinin iyileştirilmesi ve iş güvenliği talepleriyle direnişte olduklarını belirten topluluk, işçilerin haklarının bir an önce verilmesini istedi.