Dışişleri Bakanı Fidan: "PKK, İmralı’nın Çağrısına Kulak Vermeli"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abdullah Öcalan'ın yaptığı silah bırakma çağrısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. TV100’de katıldığı programda gündemi değerlendiren Fidan, "Umarız PKK, İmralı’nın çağrısına kulak verir," diyerek, örgütün bu çağrıyı tarihi bir fırsat olarak görmesi gerektiğini vurguladı.

"Örgütün Kendini Feshetme Zamanı Geldi ve Geçti"

Fidan, Öcalan’ın açıklamasına atıfta bulunarak, "Örgütün kurucu lideri, örgütün kendisini feshetmesi zamanının geldiğini ve hatta geçtiğini söyledi. Bu çağrı, sürecin dönüm noktalarından biri olarak değerlendirilmeli" ifadelerini kullandı. Kurucu iradenin bu yönde bir talimat vermesinin önemli olduğunun altını çizen Fidan, örgütün artık varlığını sorgulaması gerektiğini söyledi.

Fidan’ın bu açıklamaları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kısa süre önce Abdullah Öcalan’ı “PKK’nın kurucu önderi” olarak tanımlamasıyla başlayan tartışmaların hemen ardından geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir de bu nitelemenin "teknik bir gerçeklik" olduğunu ifade etmişti.

"Suriye’de Örgüt Kandırıldı"

Örgütün 2013 yılında bu sürece girdiğini ancak Suriye’deki gelişmelerin süreci sekteye uğrattığını belirten Fidan, “Son 15 yıldır Türkiye’de demokratik reformlar hayata geçirilirken, hala eski metotlarla hareket eden yapılar kendilerini çoktan feshetmiş olmalıydı. Ancak Suriye’de bazı bölgesel aktörler, örgüte fırsatlar varmış gibi göstererek onları kandırdı,” dedi.

Fidan, örgütün bu süreçte aklını çelenlerin kim olduğunu bildiğini ifade ederek, Türkiye’nin terörle mücadelede 10 yıl öncesine kıyasla çok daha güçlü bir konumda olduğunu söyledi. “Geliştirdiğimiz yeni stratejiler, teknolojiler ve güvenlik anlayışı sayesinde sadece terörle mücadele değil, aynı anda birçok tehdide karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz,” diye ekledi.

"DEM Parti Vesayet Altında Siyaset Yapıyor"

Dışişleri Bakanı, DEM Parti’nin uzun süredir PKK’nın vesayeti altında siyaset yapmaya çalıştığını iddia etti. “Silahlı bir yapının gölgesi altında siyaset yapmak, gerçek bir siyasi sorunun varlığına işaret etmez,” diyen Fidan, PKK’nın kendini feshetmesi halinde Türkiye ve bölge için yeni bir dönemin başlayacağını ifade etti.

"Bu fırsat penceresini değerlendirirlerse Türkiye ve bölge için büyük bir açılım olur. Ama eğer 2013’te olduğu gibi başkaları devreye girip örgütün aklını çelerse, bu onların bileceği iştir. Biz her türlü senaryoya hazırlıklıyız," şeklinde konuştu.

PKK’nın Ateşkes Kararı

Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta örgüte silah bırakma çağrısında bulunmasının ardından, PKK 1 Mart itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Örgütün Yürütme Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Öcalan’ın çağrısına tam anlamıyla katıldıkları belirtilerek, “Bugünden itibaren ateşkes ilan ediyoruz,” denildi.

Çözüm Süreci ve PKK’nın Geçmişi

Türkiye’de PKK ile devlet arasında 2013-2015 yılları arasında sürdürülen çözüm süreci, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesini kapsıyordu. Ancak 2015 yılında çatışmaların yeniden başlamasıyla süreç sona erdi.

1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Türkiye başta olmak üzere ABD, AB ve birçok ülke tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor. Örgütün gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.

PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan, 1999 yılında yakalanarak müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve o tarihten bu yana İmralı Cezaevi’nde tutuluyor.