Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Kalıcı Barışın Teminatı Olacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretler sonrasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı . Ziyaretlerinin verimli geçtiğini belirten Erdoğan, iki ülke ile ilişkileri daha da güçlendirmek için önemli adımlar attıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Kalıcı Barışın Teminatı Olacak"

Arnavutluk Ziyareti: “Türkiye-Arnavutluk Dostluğunun Sarsılmaz Niteliği”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk'taki görüşmelerinin detaylarını aktararak, Başbakan Edi Rama ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısının son derece kapsamlı geçtiğini belirtti. Yükseköğretim, tarım, halkla ilişkiler ve medya alanlarında imzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdiğini ifade eden Erdoğan, terörle mücadelede ortak kararlılıklarını bir kez daha vurguladıklarını söyledi.

Erdoğan’ın Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülkenin siyasi ve askeri ilişkilerini detaylıca ele aldıklarını belirten Erdoğan, Türkiye'nin Arnavutluk'a savunma sanayii konusunda destek vereceğini de ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin Tiran’da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı tarafından inşa edilen Namazgah Camii’nin açılışını Başbakan Edi Rama ile birlikte yapmalarını vurgulayan Erdoğan, bu caminin Balkanlar’daki en büyük cami olduğunun altını çizdi. 8 bin kişilik kapasiteye sahip bu caminin, hem ibadet merkezi hem de kültürel bir yapı olacağını ekledi.

Sırbistan Ziyareti: “İşbirliği Daha da Güçlenecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’taki temaslarının ardından ziyaretinin ikinci ayağı olan Sırbistan’da, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin dördüncü toplantısını gerçekleştirdi. Bu ziyaret sırasında iki ülke arasında 11 anlaşmanın imzalandığını belirten Erdoğan, ticari işbirliğini geliştirmek için atılan adımlardan övgüyle bahsetti. Özellikle müteahhitlik alanında Türk iş insanlarının Sırbistan’daki yatırımlarının kendileri için bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti.

Belgrad-Priştine diyaloğuna verdikleri desteği bir kez daha dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sancak bölgesinin iki ülke ilişkilerindeki özel konumuna dikkat çekti. Erdoğan, bu bölgenin huzur ve istikrarının Balkanlar’da barışın tesis edilmesi için kritik olduğunu vurguladı.

İsrail ve Gazze: "İsrail, Bölgesel ve Küresel Barışa Yönelik Bir Tehdit"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, röportajında İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik saldırılarına da geniş yer ayırdı. Gazze’de yaşanan soykırımın insanlık tarihine kara bir leke olarak geçtiğini söyleyen Erdoğan, İsrail’in saldırılarının sadece bölgesel istikrarı değil, küresel barışı da tehdit ettiğini ifade etti.

Erdoğan, İsrail'in Şam'ı işgal etme planlarını da değerlendirerek, böyle bir durumda İsrail askerlerinin Türkiye sınırlarına kadar geleceğini belirtti. "İsrail'in hesapları olabilir, ancak en büyük hesap sahibi Allah'tır. Filistin özgür olacak, Lübnan özgür kalacak," diyerek, İsrail'in politikalarının başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi.

İç Cepheyi Güçlendirme Vurgusu: “Birliğimizi Korumamız Şart”

Erdoğan, Türkiye'nin iç cephede birlik ve beraberliğini korumasının önemine de dikkat çekti. İsrail’in saldırılarıyla eş zamanlı olarak Türkiye’de toplumsal fay hatlarının harekete geçirilmek istendiğini belirten Erdoğan, hükümetin bu tür provokasyonlara karşı her türlü tedbiri aldığını söyledi. Toplumun sosyal medya gibi platformlarda yayılan yalan haberlere karşı dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, provokasyonların hükümet tarafından asla cevapsız bırakılmayacağını ekledi.

Yunanistan ile İlişkiler: “İyi Komşuluk İki Tarafa da Kazandırır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in deniz yetki alanları konusunda cesur adımlar atılması gerektiği yönündeki açıklamalarına da değindi. Türkiye ve Yunanistan arasında mevcut sorunların müzakere yoluyla çözülmesi için bir anlayış başladığını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki diyaloğun gelişmesiyle bölgesel barışa katkı sağlanabileceğini söyledi.

Ortadoğu ve Suriye: “Kalıcı Barış İçin Mücadeleye Devam Edeceğiz”

Erdoğan, Ortadoğu’da barışın sağlanması için Türkiye’nin çalışmalarına devam edeceğini belirterek, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmaya devam edeceklerini söyledi. Rusya, İran ve Suriye’nin PKK/YPG terör örgütüne karşı daha etkin önlemler alması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, İsrail’in savaş çabalarının bölgede kalıcı bir barışın önündeki en büyük engel olduğunu ifade etti.

 Erdoğan, Arnavutluk ve Sırbistan ziyaretlerinin her iki ülke ile olan ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ederek, bu ziyaretlerin iki ülke halkına da fayda sağlayacağını belirtti.