CHP'li Belediyelerden DHKP/C'ye Para Aktarıldığı İddiasına Dava Açıldı

25 Şüpheli Hakkında İddianame Hazırlandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, terör örgütü DHKP/C’ye para aktarıldığı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianamede, aralarında eski belediye başkanlarının da bulunduğu 25 şüpheli hakkında dava açıldı.

İddianamede, şüphelilerin görevde oldukları dönemde DHKP/C ile ters düşmemek ve örgütü finanse etmek amacıyla örgüt yöneticileriyle irtibat kurdukları ve çeşitli yollarla para transferi sağladıkları öne sürüldü.

Gizli Tanık ve Şüpheli Beyanları Delil Oldu

İddianamede, örgüte yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında gözaltına alınan Berk E., Ceyhun B., Mesut Y., Uğur Berk H. gibi isimlerin ifadelerine yer verildi. Ayrıca "S.G." kod adlı gizli tanığın anlatımları da dosyaya delil olarak girdi.

İfadelerde, 2014 yılında örgütün merkez komitesinin talimatıyla maddi kaynak sağlamak amacıyla İKOM (İhtiyaç Komitesi) isimli bir yapılanmanın oluşturulduğu, belediyeler, müteahhitler, yasa dışı kumar işletmeleri ve esnaflardan para toplandığı belirtildi.

Belediyelerden Destek: Araç, Organizasyon ve Ürün Alımı

İddianamede, belediyelerin DHKP/C'nin kontrolünde çıkarılan yayınlara abone yapıldığı, örgütün düzenlediği etkinlikler için araç temin ettikleri ve Kazova Tekstil isimli örgüt bağlantılı işletmeden piyasa fiyatının üzerinde ürün satın aldıkları kaydedildi. Bu yöntemlerle örgüte doğrudan ve dolaylı finansman sağlandığı ileri sürüldü.

Eski Başkanlar ve Belediye Yöneticilerine Ağır Suçlamalar

İddianameye göre, eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in başkanlık yaptığı dönemde gerçekleşen para transferlerinden haberdar olmamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu belirtildi. Genç’in örgütü finanse etmede aktif rol oynadığı öne sürüldü.

Öte yandan, eski Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül'ün teslim olurken cep telefonunu fabrika ayarlarına döndürerek delil karartmaya çalıştığı iddia edildi. Morsünbül’ün örgütle doğrudan irtibatlı olduğu ve finansal destek sağladığı ifade edildi.

Hapis Cezaları Talep Edildi

İddianamede bazı şüpheliler hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terörizme finansman sağlamak" suçlarından 15 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istendi. Bu isimler arasında Fatma Varıcı, İhsan Bulut, İsmail Yalnız, Kaya Emir Dönmez, Muhittin Yetimler, Necati Demirci, Nihat Özbey ve Sunay Yıldız bulunuyor.

Eski Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der, eski Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Emir Sarıgül, Erdoğan Yıldız, Mehrali Seçme gibi eski belediye başkan ve yardımcıları hakkında ise 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, hazırlanan iddianameyi kabul ederek davayı açtı.

KAYNAK:TRT HABER