Dünyanın En Mutlu Ülkesi Finlandiya, Peki Nedir Bu Mutluluğun Sırrı ?

Son zamanlarda Finlandiya, gerek eğitim sistemi gerekse yaşam standartları ile sıkça kendinden bahsettiriyor. Tabii ki tüm dünyanın ilgisini çekmesinin tek nedeni bu değil. Eğlence hayatı ve gençler için çeşitli iş kollarının yanında istikrarlı ekonomisi, kabul edilebilir nüfusu, doğası ve teknolojik girişimleri de tercih edilme nedenleri arasında.

Dünyanın En Mutlu Ülkesi Finlandiya, Peki Nedir Bu Mutluluğun Sırrı ?

1830 ile 1852 yılları asında Rus Çarı I. Nikolay tarafından inşa ettirilen Helsinki Katedrali, şehrin sembollerindendir. Her yıl 500 bin kişi burayı ziyarete gelmektedir. Ayrıca Finlandiya'nın başkenti olan Helsinki, klasisizmden etkilenerek Art Nouveau tarzı mimarinin en güzel örneklerini taşımaktadır.

Finlandiya ‘’Bin Göller Ülkesi’’ olarak da bilinmektedir. Çünkü Finlandiya'da tamı tamına 188.000 göl bulunmaktadır. Buna ek olarak bir o kadar da Fin adası bulunmaktadır. Ülke yemyeşil alanlara, nehirlere ve tertemiz bir havaya sahiptir. İstediğiniz ormanda böğürtlen toplayabilir, istediğiniz göl kenarında balık tutabilirsiniz.

Finlandiya’nın en dikkat çekici özelliklerinden biri ışıkları. Yaz aylarının bitmeyen güneş parıltısı karanlık kışa dönüştüğünde Kuzey Işıkları gökyüzünü aydınlatıyor ve adeta masallar dünyasında ki sihirli bir perde gibi  görünüyor. Ne kadar kuzeye giderseniz Aurora Borealis’i bulma şansınız o kadar yükseliyor. Finlandiya Laponyası’nda yılda 200 gece görünebiliyorlar. Helsinki’de ve güneyde Aurora kış aylarında, şehir ışıklarından uzakta aşağı yukarı 20 gece görülebiliyor.

Finlandiya’da el değmemiş doğayı nadir vahşi hayvanlarla deneyimleyebileceğiniz dünyanın son vahşi bölgelerinden bazılarını da bulabilirsiniz. 

Mesela dünyanın en nadir foku olan Saimaa halkalı fokunu ziyaret edebiliyorsunuz. Bu içdeniz fokları Buz Devri’nden sonra Finlandiya’nın en büyük gölü olan Saimaa Gölü denizden ayrıldığı için tatlı su evlerine adapte oldular. Bu nedenle sadece Saimaa Gölü’nde bulunuyorlar. Koruma tedbirleri sayesinde sayıları yakın bir tarihte 300’ün üzerine çıktı ancak hala ciddi derecede tehlike altındalar.

Biraz da tüm dünyaya ses getirmeyi başaran eğitim sistemlerine değinmek gerekirse ; Son yıllarda özellikle sosyal medyanın ilgisini çeken Finlandiya eğitim sistemi, gerek okulların fiziksel koşulları gerekse de okullarda izlenen müfredatın esnekliği ile geleneksel eğitim sistemlerinin tüm ezberlerini itina ile bozuyor. 

Eğitimin kendisini eğlenceli ve keşif duygusunu tetikleyen bir oyun olarak konumlandıran bu sistemde öğrenciler bizdeki gibi rahatsız sıralarda değil, ayakkabılarını çıkararak girdikleri sınıflarınının yumuşacık minderlerde veya ev rahatlığını aratmayan özel taburelerde oturuyor!

Dersliklerin ve tüm ortak alanların bu felsefeye göre tasarlandığı Finlandiya okulları öğrenciyi sadece evinde hissettirmekle kalmıyor, aynı zamanda konforlu bir oyun alanı da sunuyor. 

Finlandiya’daki okulların öne çıkan bir diğer özelliği ise teneffüs süresi ve sıklığının öğretmen ve öğrencilerin ortak kararı ile belirlenmesi. Bu özgürce belirlenen molalar sayesinde öğrenciler ders aralarında, sportif faaliyetlere ve oynanan oyunlara rahatlıkla vakit ayırabiliyorlar.

Ülkede özel eğitimcilerin ve öğretmenlerin gelir düzeyi ve refah seviyesinden bahsetmemize gerek bile yoktur diye düşünüyorum . Hem eğitimcilerin  hem de öğrencilerin her anlamda mutlu olduğu bu sistemde başarının bu denli ileri olması da elbette tesadüf değil .

Hal böyle olunca tüm dünyaya iyi anlamda etiket olmak bu kadar basit ve anlamlı aslında . Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ;Türk insanının sevilip sayıldığı hatta desteklendiği bu güzel ülkenin ülkemize olan ilgisi de bir hayli yüksek .

Tüm bu güzelliklerden sonra tatil rotalarımıza her yönüyle fenomen haline gelmiş bu masallar diyarını şiddetle tavsiye ediyor , ve ülkemize her yönüyle örnek olmasını diliyorum .

Sevgiler ...