Bu Sefer Zamanın Durdugu Yer , Portekiz

Bu Sefer Zamanın Durdugu Yer , Portekiz

Avrupa'nın güneybatısında İber Yarımadası üzerinde yer alan Portekiz , Atlas Okyanusu ve İspanya ile çevrili, Avrupa Kıtası'nın en batısındaki ülke konumundadır . Ya da namı diğer Vasco de Gama'nın ülkesi. Yüzyıllar boyu en muhteşem denizcileri çıkaran ve bu sayede keşifleri ile dünya haritasına yeniden şekil veren insanların ülkesidir. Bu bile bu ülkeyi görmek için yeterli bir sebep bence. 

Ülkenin başkenti güzel ve büyüleyici Lizbon'dur. Başlıca nehirler, güneyde Lizbon'u geçen Tagus ve kuzeyde Porto şehrini geçen Douro Nehri'dir. Nüfusu yaklaşık 11 milyon olup, Etnik yapısı, Romalılar, Araplar, Keltler, Vizigotlar, Lusitanyalılar ve Keltiberyalılar gibi farklı halkların birleşiminden oluşmaktadır .

Orta çağdan kalma pek çok güzelliğe, büyüleyici manzaralara ve eşsiz doğaya sahip olan Portekiz, daha iyi bir yaşam kalitesi arayışıyla başka bir ülkeye taşınmaya karar veren çiftlerin, ailelerin ve emeklilerin tercihleri arasında en başta yer almaktadır .

Bu mutlu insanların dini kültürü , büyük ölçüde Hristiyanlık dininden oluşmaktadır.  İslam, Hinduizm, Yahudilik ve ateist inanç biçimleri gibi farklı dini yönelimlerden de etkilenmiştir. Portekiz halkı, dini bayramlara ve ritüellere yoğun ilgi göstermektedir. Dini günler, Portekiz kültüründe önemli bir yere sahiptir. Paskalya Bayramı, Aziz John Günü, Katolik Yortusu bayramı gibi özel dini günler, Portekiz halkı tarafından her yıl aralıksız kutlanmaktadır.

 Ülke kendine özgü Noel geleneklerine de sahiptir.  Çeşitli Noel pazarları bulunmaktadır. Lizbon, Porto, Obidos, Viseu, The Algarve, Campo Pequeo, Portekiz’de Noel pazarı kurulan bölgeler arasında yer almaktadır. Her sene Praça do Comércio’da bir çok kişi tarafından ziyaret edilen oldukça şık ve ışıltılı devasa bir yılbaşı ağacı kurulmaktadır. Portekiz’de kurulan Noel pazarları; canlı müzik, buz pateni, el sanatları sergisi, geleneksel Porto şarabı tadımı ve Portekiz yemekleri ve modern dans gösterileri gibi etkinlikler içermektedir.

Porto şarabı demişken yanında Fado olmayan bir ortam Portekiz için imkansız gibidir . Portekiz müzik kültürü, birçok farklı türün bir sentezinden oluşmaktadır. Rock, klasik müzik ve opera, Portekiz müziğini etkileyen türler arasında yer almaktadır. 

Fado ise Portekiz geleneksel müzikleri arasında en popüleridir. Melankoli ve kederli  duyguların güçlü bir dışa vurumu olan Fado, Lizbon kentinde ortaya çıkmıştır. Fado, halen dünyanın en büyük müzik gelenekleri arasında yer almaktadır. 

Tüm bu güzelliklerin yanı sıra, biraz da yemek kültürüne bakacak olursak , buralarda yemek kültürü, Akdeniz mutfağına dayanmaktadır. Portekiz mutfağında en çok kullanılan malzemeler; deniz ürünleri, sebze, ve et çeşitleridir. Ülke çapında bulunan tariflerin içeriği, bölgesel olarak değişiklik göstermektedir.  Bacalhau, Cataplana de Marisco ve Porco Preto, en ünlü Portekiz yemekleri arasında yer almaktadır. 

 Yaşamın her anlamda aktığı Portekiz'deki hayatı ve insanlarını özetlemek için tek bir kelime seçmem gerekse, o kelime kesinlikle “nezaket ” olurdu , Portekizlilerin hayatı genel olarak çok sakin ve sokak kültüründe kesinlikle saygı ve barışçıl bir zihniyet var. Bunu caddelerinde yürürken , trafikte ya da iş hayatlarında dahi gözlemleyebiliyorsunuz . 

Peynir ve şarap festivalleri ,Karnavallar ,Dini şenlikler ,Aziz Martin Günü kutlamaları, Çiçek şenlikleri ,Fado Geceleri ve ünlü Vira dansı geceleri dersek aklınıza artık tek bir yer gelmeli ,zamanın durduğu Portekiz …