Üzümkent Sitesi Davasında İlk Duruşma Gerçekleşti: "Deprem Bilim Adamları Tarafından Dahi Öngörülemedi"
Adıyaman'da, 6 Şubat depremlerinde yıkılan Üzümkent Sitesi ile ilgili açılan davanın ilk duruşması gerçekleştirildi. Dava, 83 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan yıkımın nedenlerini sorgulamak amacıyla açıldı.
HABER/ GÖKCAN ÖZKAN
Müşteki avukatları, sanıkların "olası kast" kapsamında yargılanmalarını talep etti. Sanık avukatı ise, "Bu durum, deprem bilim adamları tarafından dahi öngörülememiştir" şeklinde savunma yaptı. Mahkeme heyeti, sanıkların mevcut hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman'ın Besni ilçesinde bulunan Üzümkent Sitesi yıkıldı ve toplam 83 kişi hayatını kaybetti. Besni Cumhuriyet Başsavcılığı, site inşaatında görev alan şüpheliler; Memet Nuri Tuğsuz, Şükrü İşitmen, Abdullah Çetin, Ahmet İşitmen, Battal Oral, Cuma Ali Türk, Hüseyin Güner, Mahmut Keremoğlu ve Memet Subaşı hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.
Sanıklar Duruşmada İfadelerini Verdi
Davanın ilk duruşması Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya, depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve taraf avukatları katıldı. Tutuksuz sanıklardan Memet Subaşı, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanırken, diğer sekiz sanık duruşmaya katılmadı. Sanık Memet Subaşı, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Kooperatife 80'inci üye olarak girdim. Binanın kaba inşaatı tamamlanmıştı ve benim katıldığımda inşaatın yüzde 80'i bitmişti. Bu binaya ben temelden başlamadım" şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, sanığın önceki beyanlarıyla duruşmadaki ifadeleri arasında çelişkiler olduğuna dikkat çekti. Sanık Subaşı, bu çelişkiyi açıklarken, "Şükrü İşitmen ve Memet Nuri Tuğsuz müteahhitliği birlikte yürütüyorlardı" dedi.
Müşteki Avukatlarının Talepleri
Müşteki avukatları, sanıkların olası kast hükümleri uyarınca 83 kez müebbet hapis cezası ile yargılanmalarını talep ederken, sanık Şükrü İşitmen'in tutuklanmasını ve mal varlığı üzerinde tedbir konulmasını istediler.
Sanıkların Avukatlarından Savunma
Sanık Şükrü İşitmen'in avukatı ise, "Söz konusu deprem, bilim adamları tarafından dahi öngörülememiştir. Bu nedenle olası kast hükümlerinin uygulanması mümkün değildir" diyerek müvekkilinin suçsuz olduğunu savundu. Ayrıca, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını ve bilirkişi raporuna itiraz edildiğini belirtti.
Duruşma Ertelendi
Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında adli kontrol tedbirlerinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, mevcut delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yeterli olduğu kanaatine vararak, sanıkların yurt dışına çıkmasının engellenmesine ve sanık Ahmet İşitmen'in durumu hakkında ek süre verilmesine karar verdi. Duruşma, 27 Ocak 2025 tarihine ertelendi.
İlk Yorum yapan siz olun!