Beykoz'dan Doğal Tarım Hamlesi

Beykoz'da doğal ve sürdürülebilir kent tarımını geliştirmek amacıyla düzenlenen "Üretim Buluşması ve Agroekolojik Yol Haritası Çalıştayı" başarıyla gerçekleştirildi.

 Beykoz'dan Doğal Tarım Hamlesi

HABER/ GÖKCAN ÖZKAN

Beykoz Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğiyle Kavacık Yaşam Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda, Başkan Alaattin Köseler ve çeşitli paydaşlar, tarım alanındaki deneyimlerini paylaştı ve daha üretken bir Beykoz için yeni bir yol haritası oluşturuldu.

Ortak Akılla Tarımda Çözümler

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, çalıştayda yaptığı konuşmada, ilçedeki tarımsal sorunları çözmek amacıyla ortak akılla bir araya geldiklerini vurguladı. Başkan Köseler, Beykoz’da 40 bin dönümlük tarım alanında fide, gübre ve yem gibi malzemelerle destek sağladıklarını, alım garantili üretime destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, yetişen ürünlerin sosyal tesislerde halka sunulduğunu ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade etti. Köseler, üreticiye maddi dönüş sağlayan bir tedarik zinciri kurmayı hedeflediklerini de ekleyerek, kentleşme baskısı altındaki tarımsal üretimi korumak için çözüm önerilerini dile getirdi.

Tarım Alanlarını Korumak Öncelik

Başkan Köseler, Türkiye genelinde olduğu gibi Beykoz’da da tarım alanlarının daralması sorununa dikkat çekerek, bu alanların başka amaçlar için kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Tarım alanlarının korunmasının toplumsal bir görev olduğunu belirtti.

Agroekolojik Tarımda Beykoz Öncü Olacak

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzin Konuk, Beykoz’un doğal ve ekolojik değerlerinin İstanbul için büyük bir önem taşıdığını belirterek, ilçenin agroekolojik şehircilikte öncü olacağını söyledi. Beykoz’un sahip olduğu ekolojik ve coğrafi özelliklerin korunması gerektiğine dikkat çeken Konuk, bu çalıştayın tarım ve kent planlaması konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Üniversite ve Yerel İşbirliği

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Melih Birik de üniversite ve yerel yönetim iş birliğinin önemine değindi. Beykoz Belediyesi’ne tarım ve kentleşme alanında yaptığı işbirliği için teşekkür eden Birik, bu çalıştayın gelecekteki tarım projelerine rehberlik edeceğini belirtti.

Çalıştay sonunda, katılımcılar ilçenin mevcut potansiyelini değerlendirerek, sosyal, ekonomik ve teknik başlıklarda verimliliği artıracak yeni hedefler belirledi. Hazırlanan yol haritası, Beykoz Belediyesi’nin gelecekteki kent tarımı yatırımlarına rehberlik edecek ve tarımla ilgilenen tüm kesimlerin kullanımına sunulacak.